Зелено училище в Смолян

Ученици от 4 до 7 клас заминаха на 04.04.2016 г. в Смолян на зелено училище.

Ето техният разказ:

„В периода от 4.04 до 07.04.2016 г. се проведе зелено училище с учениците от 4-8 клас. За база избрахме хотел “Мони“ в град Смолян.

Отпътувахме на 4.04.2016 г. от входа на училището. Първата ни спирка беше в Хвойна, където направихме кратка почивка. След това продължихме към хотела, в който пристигнахме на обяд. Там бяхме настанени от управителя.  Обядвахме, починахме два часа и тръгнахме на разходка към центъра на Смолян.

На 5.04.2016 г. след закуска посетихме Планетариума на град Смолян. Там изслушахме беседа на тема „Нашата галактика и звездите, които ни заобикалят“.

След обяд посетихме вилата на Валя Балканска. Децата останаха очаровани от срещата си с народната певица. Тя ни изпя няколко песни, даде ни автографи и ни подари книга за спомен.

След вечеря имаше организирана дискотека и вечер на талантите. Учениците ни представиха свои танци, разучавани в школата, която посещават.

На 6.04.2016 г. имахме планирано посещение на Историческия музей в град Смолян. Там на входа  ни посрещна уредничка. Тя ни запозна с интересни моменти от историята на човечеството. Следваше разходка из трите етажа, където се пренесохме във времето на нашите предци. Разказаха ни много за нашите корени и традиции по българските земи.

Следваше посещение в Художествената галерия, където учениците разгледаха творби на наши художници.

Към обяд посетихме и Седмицата на гората. Програмата беше изпъстрена с народни песни и танци. Децата получиха подаръци от Община Смолян- дръвчета и храсти, които да засадят в двора на училището ни.

След като обядвахме, в хотела се отправихме на вълнуваща експедиция до Водопадите. Учениците направиха интересен преход в Родопа планина и се срещнаха с красивата природа и разнообразни животински видове.

На 7.04.2016 г. закусихме и отпътувахме от хотела.  На път за вкъщи посетихме Пампорово, повозихме се на лифт до Снежанка. Следващата ни спирка беше Бачковският манастир, където направихме кратка разходка  и разгледахме историческите ценности на манастира.“