Награда на РУО – Пловдив

Обръщение на Началника на РУО – Пловдив

СКЪПИ ДЕЦА И УЧЕНИЦИ, УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, ДИРЕКТОРИ И СЛУЖИТЕЛИ В ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ НА ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ,

24 май не е от обичайните празници. Всяка година го свързваме с най-духовните, най-светлите събития във вековната ни история. И когато търсим най-силната проява на българския дух, винаги умът и сърцето ни водят към Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

И музиката, и текстът на „Върви народе възродени ….” просълзяват малки и големи, проникват до най-съкровените кътчета на всяка българска душа и събуждат там живителната енергия, която е свързана с корените ни, където и да са те, и с бъдещето ни, каквото и да е то. Това са невидимите сили, които създават устоите на човешките общности и ги подготвят за сложните предизвикателства на бъдещия свят.

2020 г. се оказа едно от тези предизвикателства, може би най-драматичното и най-трагичното в новата история на човечеството. То пряко засегна и сферата, в която работим всички ние – българското образование. Времето за реакция беше ограничено до абсолютния минимум, но всички вие доказахте, че когато духът е силен, и невъзможното става възможно. С помощта на съвременните технологии образователният процес беше изведен във виртуалния свят и продължи да функционира пълноценно. Някои биха нарекли това технологично чудо, но истината е, че в основата е същият този български дух, който е предаван от поколение на поколение и от век на век и който е оцелявал благодарение на словото, на писмеността и на културния градеж.

Уважаеми учители, директори и експерти от РУО, позволете ми в светлата еуфория на един необичаен 24 май да Ви пожелая здраве, успешен бъдещ път на просветители и удовлетворение от добре свършената работа. И да обявя едно решение:

С наградата на РУО – Пловдив за 2020 година се удостояват:

  • учителите от област Пловдив, които сътвориха истинско технологично чудо с умовете и сърцата си;
  • директорите на образователните институции в област Пловдив, които на всички равнища съдействаха процесът да протече без сътресение и в изпълнение на всички текущи задачи;

Промяната в регламента е съгласувана със социалните партньори, на които изказвам благодарност за подкрепата и доверието.

Въпреки, че Наградата на РУО – Пловдив тази година няма да има материално изражение, тя носи с още по-голяма сила символа на истинското признание.

С уважение,

ИВАНКА КИРКОВА

Началник на Регионално управление на образованието – Пловдив