Празник на плодородието

Празник на плодородието и изобилието се проведе в ОУ „Гео Милев „-Белозем , в първия ден на есента. Учениците , техните родители и преподаватели показаха щедрите дарове на есента. В периода 01.11.2020 г. – 31.10.2021 г. училището работи по Проект Green School Garden- Зелена Училищна Градинка, финансиран от немската екоорганизация EVRONATUR, в който участват селищата от мрежата на Европейските села на белия щъркел, сред които и Белозем – 9-то европейско село на щъркела. Проектът е част от „Вкусната градинка“- много популярна практика в Западна Европа за екологично образование чрез преживяване и прекрасно място за креативно общуване между деца, учители и родители, където те заедно учат, играят и общуват, преоткривайки тайните на природата. Партньори на проекта са Кметство, с. Белозем, Община Раковски, НЧ „Просвета -1909“, с.Белозем , Природозащитна организация „Зелени Балкани“.

Целите на проект Green School Garden -Зелена Училищна Градинка, са създаване на два къта в училищния двор – Биоградинка с традиционни регионални култури и овощни дръвчета – тип “ Опитно поле“ . В двора на училището се оформиха лехи, които се засадиха с традиционни за региона зеленчуци- домати,картофи, моркови, както и с билки – мента,джоджен, лавандула. Бяха засадени и овощни дървета – сливи, ябълки, круши. В другия край се създаде екокът за отдих и почивка ,,АСМАЛЪК,, , който се използва като класна стая на открито. Основната задача на Проектът е развиване на градинарството/ земеделието/ – основен поминък на населението на Белозем от древността, та до наши дни, и запазване на традициите и предаване им на младото поколение. На общоучилищния празник ученици, родители и близки, както и всички преподаватели имаха възможност да се насладят на багрите на есента при спазване на противоепидемичните мерки. Празникът започна с изложението „Даровете на есента“. В него се включиха всички класове с аранжиране на щанд с плодове и зеленчуци родно производство , както и зимнина, която родителите са приготвили. В следобедните часове се състоя Работилничка ,,Трудотерапия“. В нея от нарязани зеленчуци бе изработена картата на България в цветовете на трибагреника- бяло, зелено, червено. От плодове бе изработен символът на България – розата, както и символът на Белозем –щъркелът, за изработката на който се използваха традиционни за региона зърнени продукти – ориз, слънчоглед и царевица.

В края на деня с всички продукти от изложението бе организирана благотворителна акция и бяха раздадени на социално слаби семейства и деца – сираци от училището.

Благодарим на всички, включили се в празника!