Да поговорим за професиите на родителите си

В седмицата преди Коледа всяка група за целодневно обучение покани и посрещна по един родител в занимания по интереси. Осем родители посетиха учениците от 1 до 7 клас и разказаха за своите професии.

Първокласниците се срещнаха с майката на свое другарче и си поговориха за професията адвокат. На гости на втори клас бе бащата на Габриела и Красимир, който разказа за това какво е да си началник на склад.

Третокласниците се запознаха с професията военен чрез майката на Анжела. Децата слушаха с интерес и задаваха въпроси за българската армия.

За да се докоснат до магията на лабораторните изследвания, четвъртокласниците разговаряха с майката на Християна, която е медицински лаборант. Видяха част от инструментите и пособията, необходими за изследванията, разбраха колко много знания са необходими за тази професия.

Как се става учител, защо обича своята професия, която „е в началото на всички останали професии“ разказа майката на Виктория от четвърти клас. Учениците бяха включени в ролева игра „Ученик и учител“ и много се забавляваха.

Петокласниците посрещнаха майката на Ангел, която разказа за своята професия и им прочете любимата си приказка, върху която после емоционално беседваха.

Учениците от шести клас посрещнаха бащата на Марин, който им разказа за професиите в БДЖ, а в седми клас гост бе майката на Мартин, която разговаря с децата за учителската професия.

Поставихме началото на инициативата за кариерното ориентиране на учениците в групите за целодневно обучение. Всеки месец сме планирали срещи с родители, които ще разказват за своите професии.

На всеки гост родител бе връчено благодарствено писмо.