ДЕСЕТ КНИЖКИ, КОИТО ВСЯКО ДЕТЕ ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТЕ

Да възпитаме любов към книгата у  децата е мисия, предизвикателство, отговорност и въпрос на личен пример. Четенето отваря пред учениците една цяла нова вселена и им помага да изградят правопис, богат речник и обща култура.

Ето нашият списък с 10-те най-важни детски книжки, които всяко дете трябва да прочете. Разбира се, списъкът далеч не се изчерпва с тях и може да се добавят поне още 110, но както се казва – важно е началото…:

  1. МАЛКИЯТ ПРИНЦ

За „Малкият принц” на Антоан дьо Сент Екзюпери е изписано и казано толкова много и то винаги ще е недостатъчно. Дори има твърдение, че тази книга трябва да се прочете поне три пъти в живота – веднъж като дете, втори път, когато човек стане на 30 и още веднъж, когато остарее.

  1. „ПИПИ ДЪЛГОТО ЧОРАПЧЕ”

Приключенията на Пипи, Томи и Аника, талантливо разказани от Астрид Линдгрен, са задължително четиво за малките, които тепърва откриват света на книгите. А какъв по-добър начин да стане това от вълнуващите истории за червенокосата малка дама с плитки и лунички, която няма равна по смелост, сила и любов към забавленията.

  1. „ЕМИЛ ОТ ЛЬОНЕБЕРЯ”

Романът „Емил от Льонеберя“ е написан под формата на дневник, воден от майка му, в който тя разказва за неговите приключения и пакости. И има доста за разказване, защото „Емил е най-палавото момче в Швеция, а може би и в целия свят, и върши повече пакости отколкото са дните в годината”.

  1. „АЛИСА В СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА”

В невероятния свят на Алиса има всичко – приключения, мъдрост, чудатост, житейски уроци и куп забавления. Тази книга е чудесен начин детето да заобича четенето и то да се превърне в страст за цял живот.

  1. „ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ТОМ СОЙЕР”

Марк Твен е знаменит автор, а неговият герой Том Сойер се е превърнал в емблема на детската литература. Че как иначе, та нали всяка от неговите истории е толкова вълнуваща и интересна, че децата с удоволствие я препрочитат.

  1. „ПАТИЛАНСКО ЦАРСТВО”

„Патиланско царство” на Ран Босилек е едно от тези задължителни четива. Баба Цоцолана и „Драги ми Смехурко” са добре познати на всеки родител. Време е и децата да прочетат за тях.

  1. „МЕРИ ПОПИНЗ”

Мери Попинз се появява неочаквано като гувернантка в дома на семейство Банкс. Тя е толкова тайнствена и загадъчна личност,че никакво вълшебство не й е чуждо. С нейна помощ децата преживяват наистина фантастични приключения.

  1. „ПОД ИГОТО”

Едно малко по-сериозно четиво, изискващо задълбоченост, но иначе задължително за прочит от всяко българско дете. „Под игото” на Иван Вазов е символ на българската литература и не бива да бъде пропускана.

  1. „КАРЛСОН, КОЙТО ЖИВЕЕ НА ПОКРИВА”

Карлсон е „красив, умен, прилично дебел мъж в разцвета на силите си“, който живее на покрива на една обикновена къща в Стокхолм. Той има перка на гърба си и може да лети. А с неговите истории децата също политат във вълнуващия свят на детската литература.

  1. „ВЪЛШЕБНИКЪТ ОТ ОЗ”

Една чудесна книжка, с помощта на която децата научават повече за приятелството, приключенията и силата на духа. В нея малката Дороти, благодарение на своята смелост, упоритост и добро сърце и с помощта на приятелите си – Плашилото, Тенекиения дървар и Страхливия лъв – преодолява всички препятствия и успява да се завърне у дома.