Екскурзия до Банско

На  2 и 3  юни  ученици от ОУ ” Гео Милев ” от клуб „Виртуални и реални пътешествия в света на биологията ”  по проект „Твоят час ”  бяха на екскурзия  в Банско.    

    На път за Банско   децата посетиха Парка за танцуващи  мечки в Белица.  В посетителския център на парка  учениците наблюдаваха филм за живота на мечките, които се отглеждат там. Паркът за реадаптация на танцуващи кафяви мечки е изграден с помощта на световни експерти, които изучават  поведението и навиците на кафявата мечка. Открит е през 2000 г. Основна заслуга за изграждането му имат фондациите “Четири лапи” и “Бриджит Бардо.

Мястото, на което е изграден паркът, е избрано така, че височината, на която се намира, е съобразен с оптималните условия за популацията на кафявите мечки. Той се разпростира на 120 000 кв.м. и е разделен на 7 сектора, в които живеят 26 мечки  Секторите предлагат подходящите условия за пълноценен живот на мечките и са естествена среда и защитено място за тяхното пребиваване. Всеки сектор разполага с изкуствени бърлоги за сън, както и различни езера за къпане.

В гр. Банско учениците направиха разходка из забележителностите на града –  къщата музей  на Никола Вапцаров, паметника  на Паисий Хилендарски и къщата музей  на Неофит Рилски.   

     През втория ден децата се запознаха с природата, флората и фауната   на Национален парк  „Пирин“.  Разходката продължи до Байкушевата мура – най- старото иглолистно дърво. Направиха красиви фотоси и филми за красотата на Пирин, които споделиха в интернет.