Екскурзия до Калофер

От 10. до 12. април ученици от ОУ „Гео Милев” и клуб „Виртуални и реални пътешествия в света на биологията ”  по проект „Твоят час ”  бяха на зелено училище в къща за гости  „Калоферски войводи “ в гр. Калофер, местността Паниците .

В Калофер децата отдадоха почит пред делото на гениалния поет и революционер Христо Ботев пред паметника, извисяващ се във внушителния мемориален комплекс.  На паметника  учениците с вълнение и гордост рецитираха Ботеви стихотворения и се преклониха пред делото на великия революционер. От най-високата площадка на паметника всички се насладиха на величествения панорамен изглед.

През втория ден на зеленото училище децата се запознаха с природата, флората и фауната   на Национален парк „Централен Балкан ”, резерват Джендема. Името на резервата идва от турски и думата „джендем” означава „пъкъл, ад”. Старите гори, непристъпните скали, стръмните дерета и непредсказуемото време дават името на района.  Тази местност е един истински рай за дивите животни, където могат  да се видят вълци, благородни елени, диви кози и мечки, а природата е запазена от векове насам и е недокосната от човешка ръка.

Организиран  бе поход до  екопътека „Бяла река ”.  Самата екопътека  минава покрай много малки водопади и вирове, красиви дървета и дървени мостчета, през които можеш да я преминеш. Те са направени точно до най-красивите и диви места в района. Когато преминавате през някой от мостовете, ще разберете защо екопътеката се нарича „Бяла река”. Буйната река издава звуци, които създават у човек страхопочитание пред силата на природата. По пътеката има много указателни и информационни табели, които информират туристите какви  растения и животни – земноводни, влечуги и бозайници  могат да се видят. Построени са и беседки за почивка и пикник.

Мястото е изключително красиво, диво и скрито.  Природата е чиста, няма боклуци. Навсякъде има зеленина и  девствена природа и е прекрасно.  Многобройните фотоси и клипове направени от децата  доказват внушителната гледка.

В Карлово посетихме  родната къща на Апостола – Национален музей „Васил Левски“. Учениците се потопиха в атмосферата на възрожденския дом.   Разгледаха с интерес музейната експозиция  за живота и делото на великия българин  и мемориалния параклис,  в който  се съхраняват косите на Васил Левски, които той отрязва, след като се отказа от монашеството.

С поклонение  пред Паметника на Васил Левски завърши нашата тридневна  визита,  съчетала посещение на редица исторически, културни и природни забележителности.