Зелено училище в Трявна

От 31 март  до 2 април  ученици от клуб „Виртуални и реални пътешествия в света на биологията”  и  клуб „Арт и фотография в зелено” по проект „Твоят час”  бяха на екскурзия  в гр. Трявна

На път за Трявна  учениците посетиха Дома на хумора и сатирата в Габрово и се насладиха на остроумието на габровци. По обяд пристигнаха в гр. Трявна – забележителен с възрожденски къщи, сгради и множеството занаятчийски работилници. Някои от учениците сами изработиха  дърворезбарски   изделия и  се запознаха с множеството занаяти в ателиетата на старите майстори.  Пътят им продължи по сводестия каменен мост, който ги отведе до старинния площад, където се намира Славейковото училище – първото светско училище. Там учениците видяха  как са се обучавали  нашите предци преди 170 години, имаха възможност да пробват някогашните средства и методи на обучение. Направиха чудесни снимки на един от символите на града – Часовниковата кула. Посетиха и Даскаловата къща , където се насладиха на дърворезбарските творенията на майсторите от Тревненската школа.

През втория ден учениците  се запознаха с природата, флората и фауната   на Природен парк „Българка”. Мястото е изключително красиво.  Природата е чиста, няма боклуци. Навсякъде има зеленина и  девствена природа .  Многобройните фотоси и клипове, направени от учениците,  доказват внушителната гледка.

Посетиха  пещерата „Бачо Киро“, в която видяха  находките от пещерен живот и колонията от прилепи, обитаващи пещерата. След това разгледаха Дряновския манастир .

С посещение на  Казанлъшката гробница и Музея на розата в град Казанлък  завърши  тридневната екскурзия,  съчетала посещение на редица исторически, културни и природни забележителности.