Проект „Green School Garden“

„Вкусната градинка“е много популярна практика за екологично образование чрез преживяване и прекрасно място за креативно общуване между децата, учителите и родителите – те заедно учат, играят и общуват, преоткривайки тайните на природата.
Нашият проект е финансиран от немската екоорганизация ЕВРОНАТУРА и е част от „Вкусната градинка“.
Целта на проекта е изграждане на зелена училищна градинка за биопродукти отглеждани в родния край и популяризиране хармонично съжителство на хората с природата, повишаване познанията към местните земеделски култури и привличане на туристи от страната и чужбина .
Дейностите по проекта включват оформянето на два къта в училищния двор . В единия край на двора ще се оформи биоградинка-тип „опитно поле“ с традиционни земеделски култури за района , а в другия край ще се изгради екокът „под асмалъка“ за отдих и познания, който ще се използва като открита класна стая.
 
 
Началото….
Избор на терен и идеен проект..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Засяване на семена за разсад от петокласниците от клуб „Приятели на природата“
 
 
 
 
 
 
 
Грижи за нашия разсад полагат участниците от клуб „Приятели на природата“
Време е да съберем ДЪЖДОВНА И СНЕЖНА ВОДА ,за да полеем нашия разсад !
 
 
 
Време е за пикиране
 
 
Шестокласниците решиха: – Да се върнем назад във времето на нашите прадеди и техния бит. Конят и оралото са били част от ежедневието им и особено важни за изкарване на прехраната.-
 
 
Да подготвим лозичките за АСМАЛЪКА
 
Ред е на засаждане на овощните дръвчета с най-големите градинари от 6 клас
 
Засаждане на лехите с билки и зеленчуци
 
 
 
 
 
 
 
Засаждане на лозички в асмалъка
 
 
Градимир Градев от „Зелени Балкани“ запозна учениците от 5 клас с обитателите и вредителите в зеленчуковата градина, както и с методите за борба с тях
 
 
Ученици от клуб“Приятели на природата“ и клуб“Креативност“ бяха на посещение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора и Музея на розите в Казанлък по проект Green School Garden на Evronature..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Празник на плодородието и изобилието
 

Празник на плодородието и изобилието се проведе в ОУ „Гео Милев „-Белозем , в първия ден на есента. Учениците , техните родители и преподаватели показаха щедрите дарове на есента. В периода 01.11.2020 г. – 31.10.2021 г. училището работи по Проект Green School Garden- Зелена Училищна Градинка, финансиран от немската екоорганизация EVRONATUR, в който участват селищата от мрежата на Европейските села на белия щъркел, сред които и Белозем – 9-то европейско село на щъркела. Проектът е част от „Вкусната градинка“- много популярна практика в Западна Европа за екологично образование чрез преживяване и прекрасно място за креативно общуване между деца, учители и родители, където те заедно учат, играят и общуват, преоткривайки тайните на природата. Партньори на проекта са Кметство, с. Белозем, Община Раковски, НЧ „Просвета -1909“, с.Белозем , Природозащитна организация „Зелени Балкани“.

Целите на проект Green School Garden -Зелена Училищна Градинка, са създаване на два къта в училищния двор – Биоградинка с традиционни регионални култури и овощни дръвчета – тип “ Опитно поле“ . В двора на училището се оформиха лехи, които се засадиха с традиционни за региона зеленчуци- домати,картофи, моркови, както и с билки – мента,джоджен, лавандула. Бяха засадени и овощни дървета – сливи, ябълки, круши. В другия край се създаде екокът за отдих и почивка ,,АСМАЛЪК,, , който се използва като класна стая на открито. Основната задача на Проектът е развиване на градинарството/ земеделието/ – основен поминък на населението на Белозем от древността, та до наши дни, и запазване на традициите и предаване им на младото поколение. На общоучилищния празник ученици, родители и близки, както и всички преподаватели имаха възможност да се насладят на багрите на есента при спазване на противоепидемичните мерки. Празникът започна с изложението „Даровете на есента“. В него се включиха всички класове с аранжиране на щанд с плодове и зеленчуци родно производство , както и зимнина, която родителите са приготвили. В следобедните часове се състоя Работилничка ,,Трудотерапия“. В нея от нарязани зеленчуци бе изработена картата на България в цветовете на трибагреника- бяло, зелено, червено. От плодове бе изработен символът на България – розата, както и символът на Белозем –щъркелът, за изработката на който се използваха традиционни за региона зърнени продукти – ориз, слънчоглед и царевица.

В края на деня с всички продукти от изложението бе организирана благотворителна акция и бяха раздадени на социално слаби семейства и деца – сираци от училището.

Благодарим на всички, включили се в празника!