Награждаване на победителите в X Национален конкурс „Въведение Богородично“

На 26 ноември Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай награди участниците в Десетия национален детски конкурс „Въведение Богородично“ – 2023, организиран от Културно-просветния отдел на Пловдивската света митрополия.

Празничната програма се проведе в Аулата на Православната духовна академия и Пловдивска духовна семинария „Свв. Кирил и Методий“. Преди награждаването в храма на семинарията Пловдивския митрополит Николай отслужи молебен за благопреуспяването на децата.

Тържествената церемония в аулата започна с приветствено слово на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай към децата, родителите и учителите.

„Вашето присъствие днес, вашето участие в тия духовни мероприятия ни утвърждават в надеждата, че България има бъдеще. Децата са бъдещето на нацията. Колко важно е децата да се възпитат в чиста православна вяра“, каза Владиката. Митрополит Николай благослови децата и благопожела големи да пораснат, да израснат във вяра и благочестие, да живеят за слава на Бога, да радват родителите си и за доброто на светата Христова църква.

В речта си завеждащата Културно-просветния отдел г-жа Недка Чолакова каза, че високото равнище на изпратените творби показва, че трябва повече да вярваме в нашите деца, защото расте едно умно, талантливо, вярващо и уповаващо се на Бога и Божията Майка младо поколение. Тя ги призова да се учат, да творят, и с Божия помощ да развиват своите таланти.

Тържеството в аулата продължи с рецитал на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент г-жа Милка Толедова.

След това дойде ред и на връчването на наградите в конкурса, в който взеха участие общо 563 ученици. Техните творби бяха оценени от жури в състав: председател – Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, членове – Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, отец Евгений Михайлов, презвитера Анна Паралингова – иконописец, г-жа Недка Чолакова – завеждащ КПО, Руслан Йорданов – редактор в ППТВ, Георги Балабанов – сътрудник в КПО.

Те оцениха по достойнство всички участници в конкурса, които с чист език, с ярко рисуване славят събитието Въведение Богородично, като непременно го съотнасят към семейството и любовта към ближния. 

Много от отличените ученици прочетоха своите творби – стихотворения, есета и разкази, пред публиката. Всяко дете получи грамота и подарък. Всички класирани участници са обявени в сайта на Пловдивска св. митрополия.

Тази година темата на ученическия конкурс бе „Моето писмо до Божията Майка“. Целите на конкурса са да стимулира творческите заложби и изяви на учениците и чрез творбите да изразят чувствата и вълненията си по повод християнския празник, да вникнат в ролята на семейството, да възпитават децата си във вяра, благочестие, почит и уважение към родителите, каквато е била Пресвета Богородица.

След награждаването всички си тръгнаха от духовната Алма Матер на Пловдив с голямо въодушевление – учениците, окрилени от успехите си, а родителите доволни от постижения на техните деца.