НЕ на насилието в училище!

Днес, 26 февруари, е световният ден на розовата фланелка. Посветен е на борбата с тормоза в училище.
Денят на розовата фланелка започва като протест, свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. При откриването на учебната 2007 година група по-големи ученици се подигравали и тормозели един деветокласник, защото е дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следащия ден Дейвид Шепърд и Травис Прайс решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, имейли, както и след публикация в печатните медии и предавания по телевизията.
Резултатите от 2-годишния проект на УНИЦЕФ „Училище без насилие” показват, че ¼ от българските деца отиват със страх на училище. Коефициентът на насилие в училище у нас е между 25-27%, при средно 20% в Европа. 55% от децата в българските училища са обект на насилие.
Вече няколко години ОУ „Гео Милев“ приобщава учениците към световната инициатива. Денят на розовата фланелка вече е традиция, която ни прави съпричастни към всички, подложени на тормоз и насилие. Всички ученици носиха розови лентички с послание „Не на насилието!“.

По класове бяха проведени различни инициативи под игрови форми – отпечатъци на ръце, стъпала, върху които децата написаха своите послания – за ненасилие и толерантност в училище.

Vа клас

VIIa  клас