Отбелязахме Василица

ни преди Банго Васил – 14 януари, празникът, на който ромската общност почита Новата година, ученици от III до VII клас от ОУ „Гео Милев“ в село Белозем, област Пловдив, дойдоха на гости на Национално издателство „Аз-буки“ заедно със своята директорка Диана Генова.
Талантливите ученици пресъздадоха ромския обичай по посрещането на новата година с възстановка на традиционна трапеза за Василица. За гостите на празника бяха подготвили много вкусна сладка питка, като към всяко парче имаше късметче с пожелание за новата 2024 г. Освен това представиха и традиционни танци и песни, характерни за празника.

Децата нарекоха за здраве новата година и пожелаха на членовете на екипа – паричките в портмонето им да бъдат толкова, колкото са песъчинките в морето.
Прекрасните деца бяха подготвили и специален подарък – ръчно изработена мишка от стара книга.
А срещата приключи с обещанието, че мишката никога няма да изяде книжката.

World Bank Bulgaria

Днес отбелязахме настъпването на Ромската Нова Година и посрещнахме деца от ОУ „Гео Милев“, с. Белозем, кoито ни разказаха за традицията и празника.Бахтало о Васили! 🌟Благодарим на децата за посещението, както и на целия колектив на училището, и на център Center Amalipe, които успяха през годините да създадат силна инициатива за отбелязване на този празник!