Рибен ден в столовата на ОУ “Гео Милев“

За доброто здраве на децата, лекарите препоръчват балансирано хранене, прием на достатъчно количество течности и редовна физическа активност. Задължително за здравето на подрастващите е те да консумират поне веднъж седмично риба. Ето защо в столовата на ОУ “ Гео Милев“ веднъж седмично се сервира риба. Денят на рибата в седмичното меню е петък.

Ето и някои предимства при редовното консумиране на риба от децата.

Чували ли сте, че за станат по-умни децата ви, трябва да ядат риба? Вярно е. Още преди години шведски учени откриха, че интелигентността на подрастващите е пряко зависима от консумацията на този вид морска храна. Рибата е богата на полиненаситените мастни омега-3 киселини, а те са от важно значение както за развитието на мозъка, така и за функционирането му. И не само – влияят изключително добре върху сърцето – в страните, където консумацията на риба е висока, сърдечносъдовите заболявания се по-рядко срещани. Рибата съдържа в големи количества важни за организма витамини – А, D, Е, В1, В2, В12 и РР. Тя е богат източник и на минерални вещества, като по съдържание на калций и фосфор се нарежда веднага след млечните продукти. Затова е особено полезна за децата и за хората, които имат проблеми с костите. Морските риби пък съдържат два микроелемента – йод и флуор, които не можем да намерим в храните от земен произход. Йодът е изключително полезен при проблеми с щитовидната жлеза, а флуорът за защитата на зъбния емайл от кариес.

Идеята ни е за бъдеще да продължим с рибния ден поне веднъж седмично, защото това наистина е важно за здравето на нашите деца. В галерията по-долу можете да видите примерно рибно меню в петък в нашата столова, което включва свежа салата от домати, краставици и сирене, основно ястие – скумрия на скара с гарнитура от пържени картофи и лютеница и десерт – натурален сок. На всеки ученик се полагат също резенче лимон за рибата, както и две филийки пълнозърнест хляб.

dsc_0190 dsc_0189