Седмица на училищните Spelling Bee състезания

На 19 февруари 2022 г. се открива седмицата на училищните състезания от дванадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee. Това е първият етап от надпреварата, който ще продължи до 2 март 2022 г. и ще се проведе в 209 училища в цялата страна. В него тази година ще участват над 3000 ученици от 4 до 7 клас, които са се готвили усилено в продължение на няколко месеца. Класиралите се на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания на 26 март 2022 г., а най-добрите 24 ученици ще участват в националния финал на 16 април в София, където ще се определи Spelling Bee шампионът на България.

За трета година в състезанието ще се включат и малките участници в Spelling Bee Junior. Над 2500 ученици от 2 до 4  клас ще покажат не само знания, но и готовността си скоро да се включат в „голямото“  Spelling Bee.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английски езики  подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.

Всяка година организаторите предлагат на училищата да участват в допълнителни дейности и конкурси по значими теми като безопасността в интернет пространството, агресията в училище, взаимопомощта и др. Тази година участниците ще се включат в кампания под наслов Search BEEyond the obvious. Тя ще бъдат насочена към развитие на критичното мислене на учениците, търсене и анализ на информация, създаване на позитивно и качествено дигитално съдържание, и етично и безопасно общуване в онлайн среда. Кампанията се организира в партньорство с Коалиция за медийна грамотност.

Състезанието Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“,  Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката.