Шипка, Етъра, Трявна…

От 10 до 12 април 2017 г. учениците от трети клас, заедно с част от ученици от четвърти клас, бяха на зелено училище.

На 10 април в 7.50 ч. потеглихме на път. Първата ни спирка бе Паметникът «Шипка». Всички ученици с желание изкачиха многобройните стъпала, за да достигнат паметника. Там влязохме в самия монумент и разгледахме музейните експозиции. Излязохме отвън за панорамна гледка от върха.

Следващата спирка бе Архитектурно-етнографски комплекс «Етъра» в гр. Габрово. Там разгледахме всички работилници и майсторите, които ни показаха стари занаяти ( кожарство, ножарство, дърводелство и др.)

Влязохме в изложбена зала, където имаше представени открити предмети от бита на хората в миналото.

После посетихме «Дом на хумора и сатирата»- гр. Габрово. Влязохме в голяма част от залите. Децата видяха експонатите, снимаха се пред смешни фигури, удариха хлопки, за да прогонят злите сили, пожелаха си по нещо пред «Габровския котарак».

По обяд стигнахме до хотела и се настанихме. Починахме си, а вечерта си направихме парти, по случай рождения ден на Кристина от ІІІ «б» клас.

На следващия ден – 11 април слязохме в гр. Трявна. Там посетихме «Даскаловата къща». Влязохме в Патриотичната стая. Там разгледахме дървени скулптури на всички български ханова и царе, на български революционери и борци за свобода (Левски, Ботев, Каравелов и др.). Видяхме резбованите тавани в къщата и чухме историята за тяхното създаване.

След това отидохме до «Тревненското школо». Там децата видяха стаите, в които се е учило през ХІХ век, предметите, с които се е пишело, табелките за поощрение и за наказание на учениците. След това влязохме в зала, представяща часовници от различни материали- пясъчен, стенни, водни, с пружини и други.

Вечерта си направихме «Вечер на таланта». Всички деца се представиха с интересни неща- танци, песни, скечове.

На 13 април си тръгнахме от Трявна. Отидохме до гр. Дряново. Там се качихме до пещерата «Бачо Киро». Децата не бяха влизали в пещера и им беше много интересно да разгледат вътрешността й, да видят скалните образования. Екскурзоводът ни разказа интересни факти за пещерата, хората и животните живели там.

След това отидохме до Дряновския манастир. Влязохме и разгледахме църквата отвътре.

По обяд тръгнахме на път. Като минахме прохода «Шипка», спряхме в гр. Шипка и отидохме до църквата със златните кубета.

Последната ни спирка бе гр. Стара Загора.

Вечерта в 18.30 ч. се прибрахме в с. Белозем.

Надяваме се, че у децата ще останат хубави спомени от наситената с посещения на различни места екскурзия.