Седмица на здравето

Община Раковски поставя началото на поредната полезна инициатива наречена „Седмица на здравето“. Седемте дни от 08.04 – 12.04.2019г. ще преминат като седмица в инициативи, посветени на здравето.

Първолаците ще изготвят „Здравословно букварче“. Малчуганите от съответния клас заедно ще създадат весели странички. Всяка буква трябва да бъде поставена на отделна страница и до нея да се апликира или нарисува плод, зеленчук, който започва със съответната буква. Може да бъде позиционирано и стихотворение или гатанка с акцент върху полезните храни.

Второкласниците ще нарисуват своите здравословни чинии.

Третокласниците пък ще редят „Хранителна пирамида“. С помощта на своите учители ще разпределят храните в пирамидата на здравословното хранене. Чрез нея децата ще научат важността от това да се хранят здравословно, да различават вредните от полезните храни, да правят правилен избор на храна, здравословна за човешкия организъм.

Четвъртокласниците ще подготвят книжка с „Рецепти за здравословно хранене“. Всяко дете ще предложи лист със своя рецепта и после всички ще се сглобят в книжка.

Учениците от пети клас ще събират разделно отпадъци, за да научат повече за влиянието на околната среда върху човешкото здраве. За целта ще им бъдат предоставени хартиени кошчета за разделно събиране на отпадъци.

Доброволци от БЧК пък ще дойдат на място, за да покажат на шестокласниците как се оказва първа помощ при травми по време на игра и обработка на рани.

За седмокласниците от Общината са подготвили презентация и беседи с активисти на организация „Рето“ на тема: „Животът е безценен, не го заменяй с дрога!“